• Grinta

Wervende vacaturetekst schrijven

De vacaturetekst is vaak het begin van uw werving & selectietraject. U triggert kandidaten om op de functie te solliciteren. Daarom is het erg belangrijk om een originele vacaturetekst te schrijven die opvallend, creatief en duidelijk is.

Werven is verkopen. De vacaturetekst is bedoeld om de juiste doelgroep te interesseren en tot solliciteren over te halen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat u weet wat uw doelgroep is. Wie zoekt u?

1. WEES DUIDELIJK, CONCREET EN CONSISTENT.

Wees helder in wat u van een kandidaat verwacht en geef hem/haar zekerheid over verschillende aspecten met betrekking tot de functie. Echte talenten zijn immers niet op zoek naar een baan, maar naar een carrière.


  • Welke taken gaat de kandidaat uitvoeren?

  • Moet hij of zij een huidig klantenportfolio onderhouden of nieuwe klanten aantrekken?

  • Met wie zal de kandidaat aan tafel zitten?

  • Wat gaat de kandidaat verdienen en welke arbeidsvoorwaarden horen bij deze functie?

  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

  • Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de sollicitatieperiode, het proces en waar de kandidaat terecht kan voor eventuele vragen?


2. WEES KORT EN BONDIG.

Wissel korte opsommingen af met korte stukken tekst en stel geen eindeloze lijst op van alle taken die de kandidaat gaat uitvoeren en alle eisen waaraan hij of zij moet voldoen, maar geef de belangrijkste punten.


3. WEES FLEXIBEL.

Het opstellen van veel functie-eisen kan ertoe leiden dat kandidaten denken dat ze niet binnen het strikte kader passen. Mocht u toch een specifiek profiel zoeken, probeer daar dan indirect op aan te sturen door bijvoorbeeld de schrijfstijl van de vacaturetekst aan te passen.


4. WEES EERLIJK.

Beloof geen dingen die het bedrijf niet waar kan maken.


5. WEES CREATIEF.

Dit klinkt als een open deur, maar voorkom clichés zoals ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en een ‘dynamische’ cultuur. Wees creatief en denk verder dan de standaard ‘functieomschrijving’ en ‘functie-eisen’. Ook bedrijven moeten zich onderscheiden om de beste kandidaten te krijgen.


Hulp nodig bij het opstellen van een overtuigende vacature?


#copywriting #grinta

3 keer bekeken

Koningin Elisabethlaan 18 8000 Brugge

Tel: 0800-62 605

  • White LinkedIn Icon

© 2019 by Grinta Consultancy