• Grinta

De Cultural fit

De cultural fit, de mate waarin een medewerker past in de cultuur van een organisatie, is een steeds belangrijker aspect bij het werven van geschikte kandidaten. Maar hoe bepaal je als recruiter eigenlijk of iemand bij de organisatiecultuur past en daarbinnen goed kan functioneren?Dat is voor beide partijen niet makkelijk. Voor kandidaten is het vaak lastig een helder beeld van een bedrijfscultuur te krijgen. En voor recruiters is de mate waarin iemand zal passen binnen een bepaalde bedrijfscultuur moeilijk te voorspellen.


Om met dat eerste te beginnen, een wervende omschrijving van de bedrijfscultuur is niet voldoende om kandidaten te overtuigen. Bijna nog lastiger is het voor de recruiter om objectief te bepalen of een kandidaat wel past. In tegenstelling tot wat soms wordt gesuggereerd, is de rol van een cultural fit bij werving en selectie echt niet nieuw. Alleen werd die vraag voorheen niet echt uitgediept en bleef het vaak bij intuïtie. We zoeken naar werkelijke drijfveren, naar wat hem of haar echt motiveert en een flow geeft. Dan zijn standaard interviewvragen niet genoeg, maar is er meer nodig.


Ideaal is om personeelsselectie af te stemmen op de kernwaarden van de organisatie. Recruiters moeten dan niet alleen zicht hebben op de organisatiewaarden, maar ook welke persoonlijkheidskenmerken en drijfveren van een kandidaat daar goed bij aansluiten. Wanneer je zowel de waarden van de organisatie als deze persoonskenmerken in het rapport van een assessment terugziet, wordt het afstemmen nog gemakkelijker.


Het gaat dus om de juiste combinatie van een persoonlijke aanpak – gesprekken, maar daarnaast ook persoonlijkheidsvragenlijsten en assessments op maat – zodat je zeker weet of de een kandidaat de desbetreffende bedrijfscultuur zal omarmen.


Hulp nodig voor een efficiënt rekruteringsproces?


#HR #werken-bij.net #Grinta

2 keer bekeken

Koningin Elisabethlaan 18 8000 Brugge

Tel: 0800-62 605

  • White LinkedIn Icon

© 2019 by Grinta Consultancy